zorgtoeslagWil je meer informatie weten over zorgtoeslag? Dan ben je nu op de goede pagina terecht gekomen. In dit artikel lees je alles wat met zorgtoeslag te maken heeft.

Zo ga ik vertellen wat zorgtoeslag is. Of je er voor in aanmerking komt en nog meer.

Zorgtoeslag is een uitkering door de belastingdienst

Sinds 1 januari 2006 hebben we in Nederland de zorgverzekering. Iedere Inwoner met de Nederlandse nationaliteit en migrant die hier werkzaam is moet een zorgverzekering afsluiten. Dit is een basisverzekering die de basisbehoeften in de zorg dekt. Meer complexe en duurdere zaken zoals, een kroon bij de tandarts en aanvullende therapieën, zijn niet opgenomen in de basis zorgverzekering. Hiervoor dien je een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Maar dat wordt voor steeds meer mensen een onbetaalbare zaak. Om er toch voor te zorgen dat de bevolking verzekerd blijft van zorg en dat we collectief relatief gezond blijven is de zorgtoeslag in het leven geroepen. De toeslag kan worden aangevraagd bij de belastingdienst.

In aanmerking komen voor zorgtoeslag?

De maximale hoogte van de zorgtoeslag is voor het jaar 2016 vastgesteld op 83 euro. Dat betekent dat als je weinig tot geen inkomen hebt je in aanmerking komt voor dit maximale bedrag. De belastingdienst zal deze toeslag iedere maand op hetzelfde moment naar jouw privé rekening storten. Met de toeslag kan je vervolgens elke maand de rekening van de basis zorgverzekering betalen aan jouw verzekeraar. Als je nog hebt maar je denkt wel dat je er voor in aanmerking komt omdat je inkomen laag is dan kan je er voor kiezen om online een berekening te maken. Je weet dan in mum van tijd of je aanspraak kan maken op zorgtoeslag.

mijnzorgtoeslag

Vanaf 18 jaar verplicht verzekerd en vaak recht op zorgtoeslag

Voor het bepalen of iemand in aanmerking kan komen voor zorgtoeslag heeft de belastingdienst een aantal inkomens als grens gesteld. Alleenstaanden mogen niet meer dan 27.012 per jaar verdienen. Als je onder dit bruto jaarinkomen zit dan kan je de belastingdienst verzoeken om zorgtoeslag. Huishoudens waar twee inkomens zijn mogen met elkaar niet meer dan 33.764 verdienen om aanspraak te kunnen maken op toeslag. Jongeren zijn vanaf hun 18e verjaardag verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten en kunnen hiervoor meteen een zorgtoeslag aanvragen. Vaak studeren ze namelijk nog en hebben zij geen inkomen. Je komt dan automatisch in aanmerking voor de maximale toeslag van 83 euro per maand.

57% van huishoudens maken gebruik van zorgtoeslag

Zorgtoeslag kan een heel groot verschil maken in het financiële plaatje van veel Nederlandse huishoudens. Het geeft een groeiende groep mensen extra ruimte in hun maandelijks besteedbaar inkomen. Maar voordat men overgaat tot het werkelijk aanvragen moeten veel mensen een mentale brug over gaan want in veel kringen heerst het idee dat je niet je hand mag ophouden bij de overheid en dat je voor jezelf moet zorgen. Die gedachte is van vroeger en past niet meer in deze tijd waar de overheid de lasten van haar burgers maar blijft verzwaren. Zorgtoeslag is een noodzakelijke maatregel die er voor zorgt dat mensen naar de dokter en het ziekenhuis kunnen blijven gaan. Zorgtoeslag is niets om je voor te schamen. In 2015 maakte 57% van alle huishoudens gebruik van zorgtoeslag.

zorgtoeslag