Zorgtoeslag aanvragen studentenZorgtoeslag aanvragen studenten? Op deze pagina lees je alles wat te maken heeft met zorgtoeslag aanvragen voor studenten.

Hier ga ik alles uitleggen over hoe je zorgtoeslag aan kunt vragen voor studenten. Heb jij jou zorgtoeslag hard nodig maar lukt het je niet om dit aan te vragen? Lees dan nog even rustig door.

Zorgtoeslag aanvragen voor studenten

Sinds 1 januari 2006 is iedere Nederlander van 18 jaar en ouder verplicht verzekerd. Dat gebeurt via de basis zorgverzekering die je kan aanvragen bij een verzekeringsmaatschappij. De kosten van de basisverzekering per maand liggen tussen de 90 en 110 euro, afhankelijk van welke verzekeringsmaatschappij je kiest. Studenten vanaf 18 jaar oud zijn ook verplicht een zorgverzekering af te sluiten, ook al heb je als student geen inkomen. En als je geen inkomen hebt dan mag je zorg toeslag aanvragen. Zorgtoeslag aanvragen studenten is exact hetzelfde als iedere andere inwoner van Nederland van 18 jaar en ouder.

zorgtoeslag

Jaarlijks zorgtoeslag regelen

Omdat ieder jaar de basis zorgverzekering veranderd voor wat betreft dekkingen en premie, wordt elk jaar opnieuw de hoogte van de zorg toeslag vastgesteld. Je moet tevens ieder jaar opnieuw zorgtoeslag aanvragen doen waarbij de belastingdienst wilt weten wat het inkomen van jou is in dat betreffende jaar. Mocht je inkomen gestegen zijn dan kan de hoogte van je toeslag dalen of het kan zo zijn dat je helemaal geen recht meer hebt op zorg toeslag. Als je vergeten bent om zorgtoeslag aan te vragen dan kan je bij de belastingdienst een verzoek indienen om met terugwerkende kracht de zorg toeslag te ontvangen.

Zorgtoeslag regelen vóór je 18e verjaardag

Als je nog geen 18 jaar oud bent maar dat binnenkort wel wordt dan kan je alvast een aanvraag voor zorgtoeslag doen bij de belastingdienst. Je bent immers verplicht om meteen vanaf je 18e verjaardag een basis zorgverzekering aan te vragen. Door voor je 18e verjaardag alvast een aanvraag voor zorgtoeslag te doen heb je ieder geval op tijd de toeslag op je rekening om het grootste deel van de maandelijkse premie van de zorgverzekering te doen. Zorg er ook voor dat je tijdig een zorgverzekering aanvraagt zodat je niet onverzekerd bent na je 18e verjaardag.

DigiD nodig om zorgtoeslag aan te vragen

Voor het zorgtoeslag aanvragen studenten heb je een DigiD nodig. Nadat je bent ingelogd met je DigiD kan je de aanvraag zorgtoeslag selecteren. De belastingdienst zal je dan verzoeken om eerst een korte toets berekening te doen waardoor beter inzichtelijk wordt wat jouw inkomen voor dit jaar is. Op basis daarvan kan dan zorgtoeslag aanvragen voor studenten worden gedaan. Als je studeert en minimaal extra inkomsten hebt, uit bijvoorbeeld een bijbaantje, dan heb je sowieso recht op de toeslag en kan je die gebruiken om iedere maand de rekening van de zorgverzekering te betalen. Heb je geen Digid? Klik dan op onderstaande button om zonder Digid zorgtoeslag aan te vragen.

zorgtoeslag

Zorg verzekering aanvragen studenten

De overheid vind het erg belangrijk dat alle Nederlanders van 18 jaar en ouder verzekerd zijn. Daarom wijzen zij studenten er op om op hun 18e een zorgverzekering aan te vragen. Het is belangrijk dat die zorgverzekering ingaat op de datum dat je 18 bent geworden, of wordt. De zorg toeslag die je daarop aanvraagt dient dezelfde ingangsdatum als de zorgverzekering te hebben. Zo loopt het geheel synchroon en krijg je iedere maand op tijd de toeslag op je rekening gestort. Zorg toeslag regelen is daarom erg belangrijk en moet op tijd gebeuren.