Wat is zorgtoeslag?

Wat is zorgtoeslag? Woon je in Nederland en ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je verplicht om een basisverzekering te hebben. Om jou in deze kosten tegemoet te komen, keert de belastingdienst hier zorgtoeslag voor uit.

Wat zorgtoeslag is en wanneer je er recht op hebt lees je hier onder.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een toeslag die je krijgt om je basisverzekering van te betalen. Deze toeslag word uitgekeerd door de belastingdienst. Dit doen ze om je tegemoet te-komen bij het betalen van je zorgverzekering. Niet iedereen komt voor zorgtoeslag in aanmerking. Om recht op zorgtoeslag te hebben moet je aan de volgende punten voldoen:

  • Je bent minimaal 18 jaar
  • Je woont in Nederland
  • Je verdient niet te veel per jaar
  • Je hebt een Nederlands nationaliteit  of een geldige verblijfsvergunning

zorgtoeslag

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

Om recht te hebben op zorgtoeslag mag je inkomen niet te hoog zijn als een bepaalde grens. Hoe hoger je inkomen is des te lager is je zorgtoeslag. Mensen die boven gemiddeld verdienen hebben helemaal geen recht op zorgtoeslag.

In 2015 was deze grens voor een alleen staande €26.316 per jaar. Verdiend je dit of minder? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Woon je samen dan licht deze grens op €32.655 per jaar.

Ook je spaar geld word meegenomen om te berekenen hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Voor een alleen staande is de grens €103.423 Woon je samen licht deze grens een stukje hoger namelijk €124,753

Waarom is er zorgtoeslag

In Nederland is een basisverzekering verplicht. Als jij niet zo veel verdient dan is het lastig om elke maand je zorgverzekering te betalen, daarom is er zorgtoeslag. Zorgtoeslag word uitgekeerd door de belastingdienst.

Aanvragen

Voldoe je aan de eisen maar krijg je nog geen zorgtoeslag? Dan ben je wellicht helemaal vergeten dit aan te vragen. Om dit aan te vragen heb je een Digid account en een burgerservicenummer nodig.

Zorgtoeslag aanvragen is niet moeilijk , Sterker nog het is super simpel en je hebt het in 5 minuten gedaan. Heb je al meerdere jaren recht op zorgtoeslag? Dan kan je ook van de voorgaande jaren je zorgtoeslag nog terug vragen. Klik op de rode link om direct je zorgtoeslag aan te vragen.

zorgtoeslag